Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
CHE
|

Hotele i branża gastronomiczna szukają rąk do pracy. Wzrosnąć mogą też stawki

22
Podziel się:

Blisko co piąta firma z sektora restauracji i hoteli zamierza w najbliższych kwartale szukać nowych pracowników - wynika z badania "Barometr ManpowerGroup Perspektyw Zatrudnienia". Brak rąk do pracy to z kolei argument przy negocjowaniu wyższych stawek.

Hotele i branża gastronomiczna szukają rąk do pracy. Wzrosnąć mogą też stawki
Badanie: 21 proc. firm z sektora HoReCa planuje rekrutacje (East News)

Większość z 21 proc. firm, które szukają rąk do pracy, pozostawi liczbę zatrudnionych osób na niezmienionym poziomie. Na tym jednak nie koniec dobrych wiadomości. Zwolnienia przewiduje bowiem zaledwie 2 proc. ogółu.

Tym samym III kwartał 2021 r stanowić będzie dla pracowników tych branż prawdziwe żniwa. Prognoza netto dla sektora HoReCa (różnica pomiędzy odsetkiem firm prognozujących wzrost a odsetkiem planującym spadek zatrudnienia) osiągnęła bowiem poziom +10 proc. i jest najwyższa od czasu wybuchu pandemii.

Pracodawcy skupią się na pozyskiwaniu nowych pracowników, o których zabiegać będą także inne firmy. "Osoby zainteresowane karierą w sektorze HoReCa będą mogły liczyć na duży wybór spośród ofert zatrudnienia" - czytamy dalej w raporcie.

Zobacz także: Hotele i restauracje otwarte na 100 procent? Minister odpowiada

Jak podkreślił Bogdan Grabczyk, ekspert rynku pracy, w komentarzu do badania, hotele i restauracje szczególnie dotkliwie odczuły konsekwencje pandemii, a trzeci kwartał 2021 r. to tak naprawdę pierwsze odbicie w tej branży po roku pełnym ograniczeń.

- Nic dziwnego, że wraz z odmrażaniem gospodarki w sektorze wzrosło zainteresowanie pozyskiwaniem nowych pracowników - dodaje.

Co ciekawe, blisko 3/4 firm (74 proc.) zapowiada, że pozostawi liczbę zatrudnionych osób na niezmienionym poziomie. 21 proc. deklaruje powiększenie załogi.

Jednocześnie sam odsetek pracodawców, którzy planują rozbudować swoje zespoły, wzrósł w ujęciu kwartalnym o 11 pkt proc., natomiast w porównaniu z III kwartałem ub.r. jest wyższy aż o 18 pkt.

Dodatkowo spadła również liczba przedsiębiorców prognozujących redukcje etatów, o 6 pkt proc. w porównaniu z okresem kwiecień – czerwiec.

Z raportu wynika również, że działania przedsiębiorców nadal są dość ostrożne ze względu na niepewność związaną z dalszym przebiegiem pandemii. Drugim czynnikiem, wpływającym na zatrudnienie w sektorze restauracji i hoteli, jest mała podaż wykwalifikowanych kandydatów – szczególnie dotyczy to kucharzy, barmanów i pracowników recepcji.

Wielu z tych specjalistów w ciągu ostatnich miesięcy musiało przebranżowić się i poszukać pracy w innych sektorach gospodarki, o czym zresztą wielokrotnie alarmowaliśmy w money.pl.

Dane dotyczące branży HoReCa są częścią kwartalnego badania Mnapower, które mierzy intencje pracodawców związane ze zwiększeniem lub zmniejszeniem całkowitego zatrudnienia we wszystkich sektorach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(22)
IQ200
2 lata temu
Nie dodano w artykule ze w hotelach szukaja tylko zaszczepionych !!!!
Adam1106
3 lata temu
Niech zaczną szukać rąk do pracy w rządzie,bo to dzięki rządowi mają co mają.
Leo
3 lata temu
Tak i przyjdzie delta i znowu ich pozwalniają niech sobie cwaniaki sami pracują my mamy dość
Wqrw
3 lata temu
Niech sami robią. Niech zamkną te wylęgarnie wirusów
!!!
3 lata temu
Na razie to hotele znacznie podniosły ceny za pobyt a zarobki minimalnie😡
...
Następna strona