Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

Płaca minimalna do zmiany. Minister przedstawiła konkrety

407
Podziel się:

Proponujemy, aby płaca minimalna wynosiła 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia. To jest zgodne z dyrektywą Parlamentu Europejskiego - zapowiedziała Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, szefowa resortu pracy.

Płaca minimalna do zmiany. Minister przedstawiła konkrety
Rzą chce wprowadzić zmiany w naliczaniu płący minimalnej (East News, Tomasz Jastrzebowski/REPORTER)

Płaca minimalna od stycznia 2024 roku wynosi 4242 zł brutto, od 1 lipca wzrośnie do 4,3 tys. zł brutto. Od listopada może zmienić się sposób wyliczania najniższej pensji, bo Polska jest zobowiązana do wdrożenia dyrektywy 2022/2041 w sprawie adekwatnych wynagrodzeń minimalnych w Unii Europejskiej.

- Chciałabym, aby kampania do Parlamentu Europejskiego była o tym, co ludzi dotyczy: o budowie mieszkań, o europejskiej płacy minimalnej, którą teraz za pośrednictwem ministerstwa rodziny, pracy i polityki społecznej chcemy wprowadzić. Proponujemy, aby płaca minimalna wynosiła 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia. To jest zgodne z dyrektywą Parlamentu Europejskiego. Projekt ustawy w tej sprawie został przesłany do wykazu prac legislacyjnych rządu - powiedziała we wtorek minister Dziemianowicz-Bąk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dealer Rolls-Royce, McLaren, Aston Martina "Sprzedaję 2,5 tys aut rocznie" Piotr Fus w Biznes Klasie

Co na to eksperci? Marta Petka-Zagajewska, ekonomistka z PKO BP zachęca, by spojrzeć na to, jak kształtuje się płaca minimalna na tle przeciętnych zarobków w poszczególnych krajach UE. Ostatnie dostępne dane Eurostatu na ten temat pochodzą z 2022 r.

Szybki wzrost płacy minimalnej w Polsce doprowadził do tego, że już co piąta osoba pracująca w sektorze przedsiębiorstw w Polsce zarabia mniej niż 7 tys. zł brutto miesięcznie - wynika z najnowszych danych GUS. To oznacza, że ich wynagrodzenie jest o około 1000 zł niższe od średniej krajowej, która wynosi prawie 8 tys. zł brutto.

Rząd chce wprowadzić zmiany w pensji minimalnej. Chodzi o adaptację europejskiej dyrektywy dotyczącej minimalnych pensji w Unii Europejskiej. Na tym się jednak nie skończy. Szefowa resortu rodziny, pracy i polityki społecznej chce, by w ramach tej ustawy przedstawić dodatkową inicjatywę, mającą na celu "zakończenie pewnego paradoksu".

- Aktualnie minimalne wynagrodzenie nie jest tożsame z wynagrodzeniem podstawowym. Minimalne wynagrodzenie powinno odpowiadać właśnie wynagrodzeniu podstawowemu, a  premie to dodatkowe świadczenia - wyjaśniła na początku maja minister.

Z danych GUS wynika, że w pierwszym kwartale 2024 roku średnia pensja wyniosła 8147 zł brutto. 60 procent z tej kwoty to około 4888 zł. To oznacza, że po zmianach, które proponuje resort pracy, pensja minimalna wzrosłaby o około 500 zł, a więc o ok. 10 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(407)
Popon
4 dni temu
ormę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki kakaowe w rzędach jeden obok drugiego. Orzechy prażymy na suchej patelni przez kilka minut i mielimy w malakserze lub bardzo drobno siekamy. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy chwilkę w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie do oddzielnej miseczki odkładamy kilka łyżek na wierzch. Do pozostałej dodajemy po łyżce kajmak, wlewamy 3/4 ostudzonej żelatyny i wsypujemy mielone orzechy. 1/3 kremu wykładamy na herbatniki, dalej znowu warstwa herbatników, i kremu, herbatniki i krem oraz herbatniki maślane. Pozostały krem miksujemy razem z cukrem pudrem i mlekiem w proszku oraz wlewamy pozostałą żelatynę. Wykładamy na wierzch herbatników maślanych. Wkładamy na noc do lodówki i kolejnego dnia przed podaniem oprószamy kakao.
Westyb
4 dni temu
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Bakłażana, cukinie oraz papryki (oczywiście wpierw je umyj i osusz) pokrój na kostkę o boku około 1 i 1/2 cm - kawałki nie powinny być zbyt małe :) Obraną cebulę pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Dużą blachę spryskaj łyżką oleju, włóż do nie warzywa, pomiędzy nie włóż nieobrane ząbki czosnku, spryskaj drugą łyżką oleju i lekko posól. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, by odparował wytworzony płyn. Warzywa wymieszaj i wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 20 minut. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek, smaż intensywnie mieszając przez minutę na dużym ogniu. Dodaj upieczone warzywa, wlej około 1 szklanki wody (a dokładnie tyle, by uzyskać gęsty sos), dodaj bazylię, oregano oraz tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając przez 2-3 minuty - aż sos zgęstnieje, a warzywa pozostaną jędrne. Ugotuj makaron: zagotuj osoloną wodą w dużym garnku. Wrzuć makaron, mieszając doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, wyłącz ogień i odstaw na około 12 minut (a dokładnie na tyle czasu, ile producent zaleca gotować makaron). Tak ugotowany makaron (będzie pyszny i jędrny) dodaj do sosu, wymieszaj. Makaron podawaj posypany parmezanem i udekorowany listkami bazylii.
Kalina
4 dni temu
Kawałki schabu dokładnie rozbijamy przez folię spożywczną na cieniutkie plastry. No jasne, że Babcia Regina folii nie miała, ale jakby miała, to by jej używała :) Bo to super praktyczne :) Kotlety doprawiamy solą i niczym więcej, bo jak mięsko jest dobre, to przypraw nie potrzebuje. Do jajek dodajemy mleko (w moim przypadku roślinne) i roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę. Tartą bułkę przesypujemy do głębokiego talerza. Do drugiego talerza (fajne te łowickie wzory, nieprawdaż) wsypujemy pszenną mąkę. Kotlety najpierw panierujemy w mącę, strząsając jej nadmiar. Następnie zanurzamy w mieszanienie jajek i mleka. Obtaczamy w tartej bułce. Czynności powtarzamy ze wszystkimi kotletami. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Na gorący tłuszcz przekładamy kotlety i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż apetycznie się przyrumienią. Usmażone kotlety przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy kotlety się smażą, przygotowujemy ziemniaki i mizerię :) Do ugotowanych i odparowanych ziemniaków dodajemy sól, masło, koperek i słodką śmietankę. Ugniatamy na jednolitą, kremową, przepyszną masę. Obranego ogórka kroimy na cienkie plastry, dodajemy koperek, solimy, dodajemy kwaśną śmietaną. I nic więcej już nie potrzeba :) Mieszamy. Na talerze wykładamy ziemniaki i mizerię. Oraz oczywiście schabowe. Tradycyjny obiad jest gotowy!
Adam
1 tyg. temu
Żeby wszyscy mieli równo, trzeba wszystkich wdeptać, no sami państwo wiecie w co!
Danielak
1 tyg. temu
na warzywa faszerowane mielonym mięsem w południowym stylu warzywa: 4 podłużne ziemniaki 1 średni bakłażan 2 pomidory główka czosnku ok. 1/2 szklanki oleju sól nadzienie: 40 dag mielonego mięsa drobiowego* 1 średnia cebula 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa gotowej przyprawy do burrito** 1 szklanka wody 3 łyżki oleju sól sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 1 mała cebula miąższ z wydrążonych pomidorów, które będą faszerowane sól 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki świeżo zmielony czarny pieprz do formy 2 łyżki oleju dania warzywa faszerowane mielonym mięsem w ... południowym stylu Nadzienie Cebulę posiekaj na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, cały czas mieszając smaż przez minutę, aż zacznie się szklić. Dodaj mięso i energicznie mieszając, smaż, aż całkowicie zmieni kolor. Wlej wodę, dodaj koncetrat, przyprawę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos prawie całkowicie odparuje. Odstaw na bok. Warzywa Z pomidorów odkrój górną część z szypułką. Za pomocą łyżeczki wydrąż z nich miąższ (zachowaj go do przygotowania sosu). Bakłażana pokrój na plastry o grubości 2 cm. Obrane ziemniaki przekrój wzdłuż na półówki, łyżeczką wydrąż ich wnętrz, by otrzymać "łódeczki". W małym rondelku rogrzej olej, smaż w nim ziemniaki po 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W podobny sposób usmaż plastry bakłażanów. Sos Obraną cebulę pokrój na cienki piórka. Koncentrat wymieszaj z wodą, papryką i miąższem pomidorów. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej sos, rozrzuć na nim piórka cebuli. Wszystko razem Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na sosie ułóż kawałki warzyw, napełnij je nadzieniem. Pomiędzy warzywa powkładaj nieobrane ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 45 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Podawaj z sosem jogurtowym i przennymi pieczywem. Surówka nie jest konieczna :)
...
Następna strona